Hybride werken en de productiviteits crisis
Hybride werken is een trend die steeds meer aan populariteit wint. Maar wat vinden werknemers en leidinggevenden er nu echt van? In deze blogpost duiken we dieper in de meningen en ervaringen rondom hybride werken.
Wat is hybride werken ook alweer?
Wanneer je hybride werkt, krijg je de mogelijkheid om vanaf een locatie naar keuze te werken. De werkplek kan het hoofdkantoor, thuis, een satellietkantoor, een coworking space of zelfs een lokaal koffietentje zijn (meer hierover in dit artikel). Hybride werken heeft een significante impact. Het stelt werknemers in staat hun tijd naar wens in te delen, wat resulteert in meer geluk, motivatie en productiviteit. Organisaties met een positieve en motiverende werkcultuur presteren over het algemeen beter.
Voor leidinggevenden biedt hybride werken kansen op besparingen, zoals op vervoer en kantoorruimten. Doordat men kan werken waar ze willen, is het woon-werkverkeer verminderd. Minder reizen zorgt voor een betere werk-privébalans. De uren die normaal aan reizen werden besteed, kunnen nu efficiënter worden ingezet en dit helpt de CO₂-uitstoot van bedrijven te verminderen (meer over de voordelen in dit artikel).
Hoe denken werknemers over hybride werken?
De opkomst van hybride werken heeft veel werknemers doen beseffen dat ze niet terug willen naar de traditionele kantoornormen van vóór 2019. De gebeurtenissen en ervaringen van de laatste jaren hebben geleid tot een verschuiving in prioriteiten, waarbij zaken zoals familie, welzijn, tijd en zingeving nu belangrijker worden geacht dan louter naar kantoor gaan omdat het verwacht wordt.
Uit Microsoft’s Work Trend Index Annual Report, waarin 31.000 mensen uit 31 landen zijn ondervraagd, blijkt dat 47% nu meer waarde hecht aan gezin en privéleven dan aan werk, in vergelijking met de periode vóór de pandemie. En 53% (vooral ouders (55%) en vrouwen (56%)) geeft meer prioriteit aan gezondheid en welzijn dan voorheen.
Veel werknemers handelen ook volgens hun nieuwe prioriteiten. In 2020 nam 17% van de respondenten ontslag, een percentage dat in 2021 steeg naar 18%. De vijf belangrijkste redenen voor ontslag in 2021 waren: welzijn, werk-privébalans, risico's van COVID-19, een gebrek aan vertrouwen in het senior management en een gebrek aan flexibiliteit qua werktijden en locatie. Wat opvalt in Microsoft’s Work Trend Index Annual Report, is dat het niet krijgen van een promotie of salarisverhoging niet in de top vijf redenen staat om ontslag te nemen, wat de prioriteitsverschuiving bij werknemers benadrukt.
Het rapport van Microsoft suggereert verder dat de verschuiving in werkplek voorkeur nog steeds gaande is, met 51% van de hybride werknemers die overwegen volledig op afstand te gaan werken, terwijl 57% van de volledig op afstand werkenden juist overwegen om hybride te gaan werken in de komende jaren. Deze verschuiving stelt werkgevers voor een grote uitdaging. Welke dat is, lees je hieronder.
Hoe denken senior leidinggevende (C-level) over hybride werken?
Er zijn diverse rapporten gepubliceerd over de gedachten van senior leidinggevenden, ook wel C-level leidinggevenden genoemd, over hybride werken. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat veel senior leidinggevenden graag terug willen naar de oude situatie waarin werknemers en managers tijdens werkdagen naar kantoor gaan. Uit ditzelfde onderzoek komt naar voren dat 50% van de ondervraagde senior leidinggevenden bezig is met het opstellen en implementeren van werkplekbeleid dat werknemers aanmoedigt vijf dagen per week naar kantoor te komen.
Dit staat in schril contrast met hoe werknemers denken over hybride en remote werken. Deze verschuiving vormt een uitdaging voor managers; in hetzelfde onderzoek geeft de meerderheid van de werknemers namelijk de voorkeur aan hybride of volledig remote werken. Meer over deze uitdagingen lees je in deze blogpost.
Managers bevinden zich in een lastige positie, verscheurd tussen de wensen van senior leidinggevenden en de veranderende behoeften van hun werknemers. Bijna driekwart van de managers voelt zich overweldigd door hun team; 54% geeft aan dat de visies en wensen van senior leidinggevenden en hun teamleden sterk uiteenlopen.
Er is een productiviteits crisis.
Een ander onderzoek van Microsoft toont aan waarom veel senior leidinggevenden terug willen naar een vijfdaagse kantoorweek. Werknemers beschouwen zichzelf, in tegenstelling tot senior leidinggevenden, als productief. Bijna 9 van de 10 medewerkers voelt zich productief sinds de introductie van hybride werken. Voor deze bevinding heeft Microsoft triljoenen datapunten geanalyseerd uit Microsoft 365, Google en LinkedIn. Opvallend is dat slechts 12% van de senior leidinggevenden volledig vertrouwt op de productiviteit van hun werknemers sinds de invoering van hybride werken.
Veel senior leiders en managers missen de traditionele visuele indicatoren van productiviteit omdat ze niet kunnen "zien" wie er hard werkt door simpelweg door de gang te lopen of een blik in een vergaderruimte te werpen. In vergelijking met teams die enkel op kantoor werken, geven hybride managers vaker aan moeite te hebben hun medewerkers te vertrouwen (49% vs. 36%) en zeggen ze minder inzicht te hebben in het werk dat hun teams uitvoeren (54% vs. 38%). Dit zorgt ervoor dat werknemers het gevoel krijgen dat ze moeten "bewijzen" dat ze aan het werk zijn, wat kan leiden tot overbelasting en ontevredenheid.
Meet impact, niet activiteit
Dit probleem ontstaat doordat bedrijven de activiteiten van werknemers meten in plaats van hun daadwerkelijke impact. Volgens Microsoft hebben medewerkers vaak geen inzicht in hoe en waarom ze worden gemonitord, wat het onderlinge vertrouwen kan ondermijnen en kan resulteren in een "productiviteitstheater".
Dit heeft geleid tot productiviteitsparanoia; senior leidinggevenden vrezen verloren productiviteit, terwijl metingen van gewerkte uren en het aantal vergaderingen juist zijn toegenomen.
Senior leidinggevenden zouden zich minder moeten focussen op hoe hard mensen werken. Ze zouden hun energie moeten richten op het ondersteunen van medewerkers in het focussen op wat echt belangrijk is. Opmerkelijk is dat slechts drie op de tien medewerkers daadwerkelijk deze hulp ontvangt, terwijl acht op de tien aangeeft behoefte te hebben aan hulp bij het prioriteren van werk.
Helaas geeft slechts 43% van de werknemers aan dat hun bedrijf minimaal één keer per jaar feedback vraagt. Dit betekent dat meer dan de helft van dan de helft van de bedrijven (57%) wellicht zelden of nooit vraagt naar en luistert naar de ervaringen van hun werknemers. Werknemers die het gevoel hebben niet gehoord te worden door hun leidinggevenden zijn twee keer zo geneigd om ontslag te nemen.
Vergoeding voor hybride werken
Als senior leidinggevenden luisteren naar de wensen en eisen van hun werknemers, dan is dat vaak omdat ze vrezen dat deze werknemers anders voor de concurrentie zullen kiezen. Uit het onderzoek 'The Future of Work is Hybrid' van WeWork, dat de invloed van hybride werken op 1.000 werknemers en C-level leidinggevenden onderzocht, blijkt dat 75% van de werknemers bereid zou zijn om ten minste één arbeidsvoorwaarde op te geven voor de vrijheid om hun werkplek te kiezen.
Plaats deze ontwikkeling in perspectief met de eerder getrokken conclusies en de bereidwilligheid van werknemers om van werkgever te veranderen als niet aan hun eisen voor locatie-onafhankelijk werken wordt voldaan. Uit een onderzoek van Owl Labs blijkt dat de belangrijkste redenen waarom werknemers een aanbod voor een nieuwe baan afwijzen, zijn: geen flexibele werktijden (36%), een verplichting om fulltime op kantoor te werken (31%) en geen mogelijkheid om vanaf verschillende locaties te werken (30%).
Om deze reden blijkt uit het onderzoek van WeWork, ondanks de prioriteitscrisis aangehaald door Microsoft, dat 76% van de senior leidinggevenden bereid is een vergoeding aan te bieden voor werken vanuit huis of een andere externe locatie.
Tot slot
Gelukkig zijn er ook senior leidinggevenden die de voordelen van hybride werken steeds meer beginnen te waarderen, vooral vanwege de positieve invloed op het moreel en welzijn van hun werknemers. Tevreden werknemers, die zich gewaardeerd en betrokken voelen, leveren betere resultaten op en zijn eerder geneigd hun werkgever aan anderen aan te bevelen. Voor zowel werknemers als leidinggevenden biedt hybride werken tal van voordelen. Werknemers waarderen vooral de verbeterde werk-privébalans, terwijl leidinggevenden in een flexibele organisatie vooral de verhoogde productiviteit en betrokkenheid als de grootste voordelen zien. Wil je meer weten over de voordelen van hybride werken? Klik dan hier.