De belangrijkste bevindingen over het fenomeen hybride werken
In een wereld waarin flexibiliteit en aanpassingsvermogen centraal staan, heeft hybride werken zich ontpopt als dé oplossing voor moderne werkuitdagingen. Deze blog duikt diep in de wereld van hybride werken, belicht de voordelen, uitdagingen en de toekomst van deze werkwijze. Ontdek hoe zowel werknemers als werkgevers deze verandering ervaren en hoe het de toekomst van werken vormgeeft.
Wat is hybride werken en hoe is het ontstaan?
Hybride werken is in de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een centraal begrip. Oorspronkelijk werd gedacht dat het een tijdelijke trend zou zijn, maar diverse factoren hebben het tegendeel bewezen. Maar wat houdt het nu precies in? Kort gezegd, het biedt de mogelijkheid om zowel thuis, op kantoor als op andere plekken te werken, zoals in een café of coworking space.
De Covid-19 pandemie heeft ons abrupt kennis laten maken met deze manier van werken. Opeens werden de keukentafel en het thuiskantoor onze belangrijkste werkplekken. Het voordeel? Velen ontdekten dat het werk gewoon doorging en dat de balans tussen werk en privé verbeterde. Door op afstand te werken, konden we de tijd die normaal gesproken aan reizen werd besteed, nu gebruiken voor huishoudelijke taken, kinderen, vrienden en hobby's. Toen de kantoren weer opengingen, stond niet iedereen te popelen om terug te keren. Sommige medewerkers overwogen zelfs ontslag te nemen als hun werkgevers de nieuwe flexibiliteit zouden beperken. Uit recent onderzoek van GitLab blijkt dat een derde van de mensen bereid is een nieuwe baan te zoeken als zij niet thuis mogen werken.
De afgelopen jaren hebben leidinggevenden onder druk gestaan, mede door de ongekende hoeveelheid openstaande vacatures in de westerse economie. Naast hybride werken is er ook sprake van een 'war on talent', waarbij bedrijven strijden om hetzelfde beperkte talent. De arbeidsmarkt is de afgelopen anderhalf jaar sterk veranderd. Recente cijfers van het CBS tonen aan dat de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2023 licht is gedaald, terwijl het aantal banen en vacatures is toegenomen.
Een direct gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt is dat werkzoekenden hogere eisen stellen. Ze willen niet alleen een beter salaris, maar ook flexibele werktijden en de mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken. Hierdoor zijn werkgevers gedwongen om aan deze eisen te voldoen. Hybride werken is nu een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden geworden om talent aan te trekken en te behouden. Bedrijven die hier niet in meegaan, riskeren hun talent te verliezen aan concurrenten. Grote techbedrijven zoals Microsoft, Salesforce, Shopify en Google waren pioniers in het afschaffen van de verplichte kantoorweek en introduceerden 'Work From Anywhere' op de internationale arbeidsmarkt.

Gelukkig zien veel werkgevers de voordelen van hybride werken en omarmen ze deze werkwijze. Zowel werknemers als leidinggevenden ervaren de voordelen. Werknemers waarderen vooral de verbeterde werk-privébalans, terwijl leidinggevenden een flexibelere organisatie zien met een hogere productiviteit en betrokkenheid. Het maakt het bovendien makkelijker om talent te behouden en nieuw talent, zowel nationaal als internationaal, aan te trekken zonder zorgen over hun fysieke locatie.
Uit onderzoek van de International Workplace Group (IWG) blijkt dat 80% van de CFO's van Fortune 500-bedrijven gelooft dat hybride werken een oplossing biedt voor kostenbesparing. Het CBS rapporteerde vorig jaar de grootste inflatiestijging in Nederland sinds 1976, wat wijst op een mogelijke financiële recessie. Wereldwijd zijn CFO's al bezig met kostenbesparing, met name op het gebied van kantoorruimte.
Locatie-onafhankelijk werken is een trend die door topbestuurders van Fortune 500-bedrijven steeds meer wordt omarmd. Uit het IWG-onderzoek blijkt dat 74% van de CEO's van plan is om hun traditionele kantoorruimte te verminderen. Twee derde (65%) van de CFO's wil hun facilitaire uitgaven met meer dan 10% per jaar verminderen. En de oplossing? Hybride werken. Volgens 80% van de leidinggevenden zal dit leiden tot kostenbesparingen. Daarnaast is 60% van plan hun kantoorruimte met 50% of meer te verminderen. Een gunstige bijkomstigheid is dat bedrijven hun CO2 voetafdruk verminderen. Meer hierover weten? Klik dan hier.
Dus, wat kunnen we hieruit concluderen?
De COVID-19 pandemie, de spanningen op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie hebben duidelijk gemaakt dat hybride werken geen tijdelijk fenomeen is. Voor werkgevers biedt het een unieke kans. Door hybride werken te omarmen, kunnen ze inspelen op de wensen van hun personeel, talent aantrekken en efficiënter omgaan met hun bedrijfskosten. Het biedt medewerkers de flexibiliteit en balans die ze in deze moderne tijd zoeken. Het is een win-win situatie voor zowel werkgevers als werknemers.
In een constant veranderende wereld is aanpassingsvermogen essentieel. Hybride werken is meer dan een trend; het weerspiegelt de veranderende dynamiek van de werkplek en het leven daarbuiten. Het omarmen van deze verandering kan de sleutel zijn tot toekomstig succes voor bedrijven en een betere levenskwaliteit voor hun medewerkers. Benieuwd welke uitdagingen je kan verwachten binnen je organisatie? Lees dan onze deel 1 en deel 2 van onze tweedelige serie over de uitdagingen van hybride werken!
De belangrijkste bevindingen over hybride werken op een rijtje
Tussen 2020 en 2023 hebben we ons verdiept in talloze onderzoeksrapporten over het hybride werken. We wilden graag weten wat koplopers in de industrie, zoals Microsoft, Gitlab, Slack, BCG, CBRE, Colliers, JLL, WeWork en IWG, te melden hadden over deze nieuwe werkstijl. Wat bleek? Hybride werken is zonder twijfel de toekomst voor kenniswerkers en de kantorenmarkt. Natuurlijk, de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen springen eruit als voordelen. Maar wat echt telt, is dat organisaties goed luisteren naar wat hun werknemers écht willen. Zo blijf je als werkgever aantrekkelijk. Door op een slimme manier met hybride werken om te gaan, creëer je een win-winsituatie voor zowel het bedrijf als de werknemer. En omdat we jou tijd en moeite willen besparen, hebben we de 15 meest relevante inzichten alvast voor je op een rijtje gezet.
1 op de 3
Een derde van de werknemers is bereid om van werkgever te veranderen als zij geen beleid aangeboden krijgen waar hybride werken wordt gesteund en gefaciliteerd.
— GitLab, 2021. The Remote Work Report.
31%
In 2020 en 2021 is 31% van de werknemers in Nederland van baan gewisseld. Van degenen die dit nog niet hebben gedaan, schijnt 20% op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging.
— Owl Labs, 2022. State of hybrid work: the Netherlands
36%
De belangrijkste redenen waarom werknemers een aanbod voor een nieuwe baan niet accepteren, zijn: geen flexibele werktijden (36%), een verplichting om fulltime op kantoor te werken (31%) en geen mogelijkheid om vanaf verschillende locaties te werken (30%).
— Owl Labs, 2022. State of hybrid work: the Netherlands
70%
Bijna driekwart van de werknemers verwacht flexibiliteit en autonomie te hebben als het gaat over de keuze van hun werkplek binnen de werkomgeving. Ze willen zelf kunnen bepalen hoe, waar en wanneer ze werken.
— Microsoft, 2021. The Next Great Disruption Is Hybrid Work–Are We Ready?
73%
Driekwart van de werknemers hebben een betere reden nodig om naar kantoor te komen dan omdat het moet van de leidinggevenden. Een van de belangrijkste redenen om terug naar kantoor te gaan is om te socializen met collega's en relaties te versterken.
— Microsoft, 2022. Hybrid Work Is Just Work. Are We Doing It Wrong?
53%
De helft van de werknemers wilt maximaal drie dagen per week op kantoor doorbrengen. Ze zijn van plan hun tijd gelijkmatig te verdelen tussen het hoofdkantoor, de thuiswerkplek en derde locaties zoals satellietkantoren, coworking spaces, cafés en koffiehuizen.
– WeWork, the Future Of Work Is Hybrid
87%
Negen op de tien werknemers geeft aan productief te zijn tijdens werk, en deze productiviteit signalen blijven alleen maar stijgen volgens Microsoft 365, Google en LinkedIn.
— Microsoft, 2022. Hybrid Work Is Just Work. Are We Doing It Wrong?
12%
Leidinggevenden staan lijnrecht tegenover de stelling dat werknemers zichzelf als productief ervaren. Slechts één op de tien van de leidinggevenden geeft aan dat het de volle vertrouwen heeft dat zijn of haar team daadwerkelijk productief is terwijl zij hybride werken.
— Microsoft, 2022. Hybrid Work Is Just Work. Are We Doing It Wrong?
80%
Vier op de vijf leidinggevenden verwacht dat hybride werken een of meerdere kostenbesparingen zal opleveren voor de organiatie. Als gevolg is drie op de vijf leidinggeven van plan om hun kantoorruimte met 50% of meer te verminderen.
74%
Drie kwart van de werknemers die momenteel hybride werken, geeft aan dat ze zich prettiger zouden voelen bij een terugkeer naar kantoor als er aanpassingen aan de werkomgeving zouden worden gemaakt: meer sociale ruimtes (23%) en meer zit-/ontspanningsruimtes (22%).
— Owl Labs, 2022. State of hybrid work: the Netherlands
30%
De vraag naar flexibele werkplekken en kantoorruimtes zal blijven toenemen als gevolg van COVID-19. Uiteindelijk zal 30% van alle kantoorruimte flexibel worden gebruikt tegen 2030.
— JLL, 2020. The Impact Of COVID-19 On Flexible Space
75%
De vraag naar flexibele kantoorruimte stijgt in steden, daardoor wil bijna 3⁄4 van de exploitanten van flexibele kantoren en werkplekken wereldwijd wil uitbreiden, voornamelijk in stadscentra.
— Instant Group, 2023.The Office Redefined: Five Opportunities In Workspace - 2023 Predictions
50%
De jaarlijkse inkomsten van flexible werkplekken kunnen meer dan drie keer zo hoog zijn als bij traditionele huurcontracten. Daarom is meer dan 50% van de kantoor eigenaren van plan om flexibele werkplekken in hun vastgoed op te nemen.
— Instant Group, 2022. The Future Of Flex - Flex Industry Survey
36%
Ongeveer 36% van de kantooreigenaren in Europa is van plan om tegen 2025 flexibele ruimtes aan te bieden onder een eigen label.
— Instant Group, 2022. The Future Of Flex - Flex Industry Survey
17%
Ongeveer 17% van de kantooreigenaren is van plan om tegen 2025 flexibele ruimtes aan te bieden in samenwerking met een flexspace operator.
— Instant Group, 2022. The Future Of Flex - Flex Industry Survey
Deze bevindingen tonen aan dat hybride werken steeds belangrijker wordt in de moderne werkwereld. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn essentieel voor zowel werknemers als werkgevers om succesvol te blijven in deze veranderende omgeving. Het is belangrijk dat organisaties luisteren naar de wensen en behoeften van hun werknemers en hierop inspelen om een aantrekkelijke werkgever te blijven.
Conclusie
Hybride werken is onmiskenbaar de toekomst van de moderne werkwereld. De voordelen van flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn duidelijk, maar het is belangrijk dat organisaties luisteren naar de wensen en behoeften van hun werknemers en hierop inspelen om een aantrekkelijke werkgever te blijven. Met de juiste aanpak kunnen bedrijven en werknemers samen profiteren van deze nieuwe manier van werken, en een betere werk-privébalans realiseren. Ben je benieuwd naar de voordelen van hybride werken voor jouw organisatie? Klik dan hier.