Lagere CO₂ voetafdruk
Vanaf de lente 2020 tot en met de zomer van 2022 werkte de meeste mensen remote of vanuit huis en waren de kantoren leeg en verlaten. Sinds eind 2022 maken steeds meer werknemers weer gebruik van het kantoor, maar het gebruik zal nooit meer op het niveau komen van voor de Covid-19 pandemie. Zeven op de tien mensen in dienst verwacht flexibiliteit en autonomie te hebben ide keuze van hun werkplek. Tegenwoordig wilt men zelf bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Deze ontwikkeling brengt uitdagingen met zich mee voor leidinggevende en werkgevers, maar ook kansen!
Hybride werken biedt bedrijven namelijk de kans om een enorme positieve impact op het milieu te hebben door hun CO₂ voetafdruk te verkleinen. Als gevolg van hybride werkregelingen hoeven mensen minder vaak te reizen van thuis naar het hoofdkantoor en terug. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter omgaan met hun huisvestingsstrategie omdat er minder vierkante meters voor werkplekken nodig zijn. Minder kantoorruimte betekent direct minder elektriciteits- en gasverbruik. Het afschalen van kantoorruimtes is echter makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien bedrijven vaak vastzitten aan langdurige huurcontracten. Dit betekent echter niet dat er geen actie kan worden ondernomen om de CO₂ voetafdruk te verkleinen:
1. Bereken de werkplek emissie
Okta, een Amerikaanse software ontwikkelaar voor Identity Management, heeft de potentie van hybride werken met beide aangegrepen. De organisatie zag namelijk in dat de broeikasgasemissie van hun werkplekken flink was gedaald als gevolg van een daling in de hoeveelheid woon-werkverkeer. Okta berekende dat de werkplek emissie van de organisatie met 21% gedaald is als gevolg van hybride werken. Lees in het rapport van Okta hoe zij de besparing in hun werkplek emissie hebben berekend?
2. Afstemmen openingstijden hoofdkantoor
Stem met het personeel af welke dagen men naar het hoofdkantoor kan komen. Een goed voorbeeld voor een dergelijk beleid is de Nederlandse bank ING; de organisatie maakte op Linkedin bekend dat het heeft besloten om drie Amsterdamse hoofdkantoren op vrijdag te sluiten in 2023. De bezetting op de hoofdkantoren is op vrijdagen tot onder de 10% gedaald. Door het kantoor te sluiten op vrijdag wordt er bijna 80.000 m² niet verlicht en niet verwarmd en daar bespaart de organisatie zo’n 150.000 kWh per maand. Met deze besparing kunnen 122 huishoudens per maand worden voorzien van energie.
3. Stop met lichtvervuiling en ga slim verwarmen
De grootste facilitaire kosten op kantoor zijn de kosten van verlichting en verwarming. Een slimme manier om te besparen op kosten en emissies is door simpele aan/uit schakelaars te vervangen door slimme schakelaars. Slimme schakelaars zijn sensoren die het licht activeren op basis van beweging, daarnaast is het mogelijk om slimme schakelaars in te stellen om bepaalde momenten op een dag licht en/of verwarming uit te zetten. Gebruik slimme schakelaar ook om na werktijd en in het weekend de verlichting en verwarming op kantoor helemaal uit te zetten. Heb je vragen over hoe je je kantoor verduurzamen door slimme technologie neem dan contact op met onze vrienden bij Edge Next