Wat zijn de voordelen van hybride werken voor bedrijven?
Wat zijn de voordelen van hybride werken voor bedrijven?Hybride werken biedt zowel kleine als grote bedrijven een unieke kans om de werkplek en organisatiecultuur te herzien. Door een hybride werkregeling aan te bieden, geven bedrijven hun collega's een betere balans tussen werk en privé, minder stress, een verbeterde CO₂-voetafdruk door minder reisverkeer en een verhoogde productiviteit. Uit diverse onderzoeken, waaronder die van Microsoft, WeWork en GitLab, blijkt dat het ontbreken van een hybride werkregeling kan leiden tot minder betrokkenheid van werknemers, een lager welzijn en een groter personeelsverloop.
De wereldeconomie maakte bijna anderhalf jaar geleden kennis met hybride werken: werken vanaf kantoor, thuis of een andere gekozen werkplek. Sommige medewerkers en managers zijn het er echter nog niet over eens of hybride werken blijvend is. Werknemers hebben de flexibiliteit en voordelen van hybride werken ervaren en omarmd. Toch zijn er nog genoeg leidinggevenden die terug willen naar de tijd van elke dag op kantoor werken, volle vergaderzalen en wachtrijen bij het koffiezetapparaat. Daarom hebben wij alle voordelen van hybride werken voor je op een rijtje gezet.
Productieve en gelukkige werknemers
In het huidige economische klimaat moeten werkgevers de voordelen en nadelen van hybride werken afwegen, luisteren naar de behoeften van werknemers en daarop inspelen. Het resultaat is een bedrijfscultuur met tevreden, gemotiveerde, productieve en ambitieuze werknemers die willen bijdragen aan het succes van de organisatie. Microsoft publiceerde een onderzoek in de Harvard Business Review waaruit blijkt dat organisaties die zich inzetten voor een bedrijfscultuur waarin naar werknemers wordt geluisterd, succesvoller zijn. Mensen die zich gehoord voelen en een goede balans vinden tussen werk en privé, zitten beter in hun vel. Ze ervaren minder stress, zijn gelukkiger en, niet onbelangrijk, productiever.
“Thriving employees are what will give organizations a competitive advantage in today’s dynamic economic environment”
Satya Nadella, CEO Microsoft
Het aantrekken en behouden van talent
Uit een onderzoek van Microsoft blijkt dat 70% van de werknemers flexibiliteit en autonomie verwacht in hun keuze van werkplek. Ze willen zelf bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Als bedrijven deze flexibiliteit volledig negeren en geen compromis vinden dat voor beide partijen werkt, zullen werknemers op zoek gaan naar andere werkgevers. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel medewerkers overwegen om een andere baan te zoeken als hun huidige werkgever geen hybride werkmogelijkheden biedt. De drie belangrijkste redenen om een baanaanbod af te wijzen of van baan te veranderen zijn: geen flexibele werktijden (36%), de verplichting om fulltime op kantoor te werken (31%) en geen mogelijkheid om vanaf verschillende locaties te werken (30%). In een tijd van hoge inflatie, stagflatie, verminderde koopkracht en een krappe arbeidsmarkt kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om talent te verliezen. Daarom gebruiken sommige bedrijven hybride werken als secundaire arbeidsvoorwaarde om talent aan te trekken.
Besparen op reiskosten en reistijden
Uit onderzoek van WeWork blijkt dat 53% van de werknemers slechts drie dagen of minder per week gebruik wil maken van een kantoor. Wat betreft hun werklocatie willen werknemers hun tijd bijna gelijk verdelen tussen het hoofdkantoor, thuis en andere locaties zoals satellietkantoren of openbare plekken zoals een koffiezaakje. Door werknemers de flexibiliteit te geven om hun werkplek te kiezen, wordt er minder gependeld tussen huis en kantoor. Dit leidt tot minder woon-werkverkeer, wat zowel tijd als geld bespaart. Bovendien draagt hybride werken bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu. Bedrijven kunnen zo hun CO₂-voetafdruk verkleinen en bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen.
Besparen op facilitaire kosten
In een economisch klimaat waarin vorig jaar de grootste inflatiestijging sinds 1976 in Nederland is gemeten, ligt een financiële recessie op de loer. Wereldwijd zijn CFO's al begonnen met kostenbesparing, waarbij de focus ligt op gebieden waar bedrijven eenvoudig hun uitgaven kunnen aanpassen. Uit een onderzoek van International Workplace Group (IWG), gepubliceerd op 22 oktober 2022, blijkt dat 91% van de ondervraagde Fortune 500 CFO's verwacht dat er een recessie komt. Hiervan denkt 36% dat dit in 2023 zal gebeuren. Ter voorbereiding hierop wil 97% van de CFO's meer dan 10% van hun kosten besparen. Eén van de manieren om dit te realiseren is door efficiënter om te gaan met kantoorruimte. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 90% van de grootste bedrijven wereldwijd gelooft dat hybride werken de oplossing biedt. Door hybride werken te omarmen, denken zij niet alleen kosten te besparen, maar zien ze ook andere voordelen die zowel voor de werknemer als het bedrijf gunstig zijn. Van de wereldwijde Fortune 500 CEO's gaf 74% aan van plan te zijn de kantoorruimte te verminderen. Twee derde (65%) van de CFO's wil de facilitaire uitgaven met meer dan 10% per jaar verminderen en 60% plant hun eigen kantoorruimte met 50% of meer te reduceren. [Bron: IWG]
Cisco heeft in de afgelopen 5 jaar $500 miljoen bespaard door over te stappen naar hybride werken.
39% van de Fortune 500 CFO's overweegt volledig over te stappen op flexibele en gedeelde kantoorruimte. De helft geeft aan dat ze al hebben gekozen voor huurcontracten van korte duur of gedeelde werkruimtes. Flexibiliteit is een ander voordeel, vooral in tijden van economische onzekerheid. Door flexibele kantoorruimtes op te nemen in hun werkplekstrategie, zitten bedrijven niet langer vast aan langdurige contracten en kunnen ze gemakkelijker opschalen of van locatie veranderen. Het aanschaffen, inrichten en beheren van grote commerciële ruimtes is kostbaar, en vaak zijn er langlopende contracten van 5 tot 10 jaar. Door over te stappen naar flex space operators worden niet alleen alle kosten en operationele zorgen weggenomen, maar neemt ook de wendbaarheid van de organisatie toe. Deskundigen voorspellen dat de transitie naar hybride werken ertoe zal leiden dat tegen 2030 meer dan 100 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte in de VS leeg zal staan.
Verklein jouw CO₂ voetafdruk
Met de opkomst van hybride werken hebben veel kantoren hun bezetting zien afnemen. Dit biedt bedrijven een geweldige kans om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Minder reizen naar kantoor betekent minder uitstoot, en minder kantoorruimte betekent minder energieverbruik. Hoewel het verminderen van kantoorruimte een uitdaging kan zijn vanwege langlopende huurcontracten, zijn er toch stappen die bedrijven kunnen nemen om hun CO₂-voetafdruk te verkleinen. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.
Conclusie
Hybride werken biedt niet alleen flexibiliteit en welzijn voor werknemers, maar kan ook aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor bedrijven. Door efficiënt gebruik te maken van kantoorruimte en te luisteren naar de behoeften van werknemers, kunnen organisaties zich aanpassen aan een veranderend economisch landschap en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.